Rundvandring på Gullbergsbrohemmet

RUNDVANDRING PÅ GULLBERGSBROHEMMET 
med ADAS teater & Stiftelsen Gyllenkroken

Tisdag 22 mars kl 17.30 och söndag 3 april kl 13.00

Rundvandringen är kostnadsfri men platserna är begränsade pga av utrymmesskäl. Anmäl dig via epost adasmusikaliskateater@gmail.com eller telefon 031-82 16 26. Först till kvarn!

För frågor om tillgänglighet, kontakta oss på 031-82 16 26.

Följ med på en hisnande resa genom svensk kvinno- och barnhistoria med en rundvandring i det kulturminnesmärkta Gullbergsbrohemmet och se teaterföreställningen Aldrig Glömd – en skröna om min mamma i en akt på Konstepidemin. Biljetter till föreställningen bokas separat via www.kulturpunkten.nu.

Vid Svingeln i Göteborg ligger det gamla tukt- och spinnhuset från 1742. 1909 blev huset ett hem för unga ensamstående mödrar med späda barn och fick då namnet Gullbergsbrohemmet.

Teateruppsättningen Aldrig Glömd – en skröna om min mamma i en akt som ADAS teater spelar på Konstepidemin tar avstamp i berättelsen om den ensamma mamman, Marianne. Dottern, Fia Adler Sandblad, tar sig an sin mammas historia genom minnesbilder, brev, arkivmaterial och anekdoter – och fram träder gemensamma men tystade erfarenheter från generationer av kvinnor. Det blir en resa som spänner från Gustav III:s Sverige, till det f.d. tukt- och spinnhuset vid Svingeln och ända fram till våra dagar. Av och med Fia Adler Sandblad, regi Bortas Josefine Andersson.

Rundvandringen leds av verksamhetsledare Emma Simonsson Vento samt deltagare på Stiftelsen Gyllenkroken. Idag bedriver stiftelsen sin verksamhet här, med korttidsboenden och kultur- och aktivitetshus för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Emma kommer att utgå ifrån officiella dokument från kulturminnesmärkningen samt berättelser och anekdoter som hon samlat in under åren från besökare som själva antingen arbetat eller varit som barn på Gullbergsbrohemmet. Det kommer finnas gott om tid att ställa frågor.

Föreställningen Aldrig Glömd – en skröna om min mamma i en akt spelas på Konstepidemin den 2, 3, 23, 24, 25 mars kl 19.00 och den 26 mars kl 15.00. Boka biljett på www.kulturpunkten.nu / www.adasteater.se

Några årtal i husets historia:
1742: Spinnhuset invigs, både kvinnor och män spärras in
1830: Blir en inrättning endast för kvinnor 
1867: Straffanstalt för kvinnor
1895: Straffanstalt för alla landets kvinnliga fångar
1909: Blir hem för unga ensamstående mödrar med späda barn
samt utbildningsplats för barnsköterskor
1969: Verksamheten läggs ned
2008: Stiftelsen Gyllenkroken startar verksamhet i huset
2010: Huset blir byggnadsminne


ARRANGÖR: ADAS teater & Stiftelsen Gyllenkroken

Foto på Gullbergsbrohemmet: Eva Eriksson, från bloggen “På jakt efter kulturhistoria” https://photohunter.blog
Föreställningsfoto: Ola Kjelbye