Pressmeddelande 25 feb

Teaterföreställning lyfter verkliga kvinnors vittnesmål

På internationella kvinnodagen besöker ADAS teater Uddevalla Folkets Hus med sin uppmärksammade föreställning Camilla försvann. En berättelse om prostitution som bygger på intervjuer, forskning och biografiskt material från kvinnor och tjejer i Västra Götaland. En föreställning som bråkar med bilden om ”den lyckliga horan” och som går rakt in i en pågående debatt och granskning av prostitutionen i Västsverige.

“Det mest radikala man kan göra är att ställa vanliga kvinnor på scenen. Låta kvinnorna som lever i prostitution ha en vardag. Jag ville både ta fasta på vanligheten och visa på deras styrkor”, säger Fia Adler Sandblad, konstnärliga ledare på ADAS teater och som skrivit manus och själv spelar Barbara i pjäsen.

Uppsättningen handlar om Barbara, Alexandra och Camilla som lever i prostitution i skuggan av de män som tagit makten över deras liv. Plötsligt försvinner en av dem och de båda andra tvingas konfrontera sina liv och tanken på att en dag ta sig därifrån. Camilla försvann är en berättelse om försöken att överleva i en värld av kvinnlig underordning och den patriarkala fantasin om den lyckliga horan. Det som sker på scenen är fiktion men är skapat efter verkliga händelser och verkliga människor.

ADAS teater har ett kulturstrategiskt uppdrag från kulturnämnden i Västra Götaland. Vi iscensätter gömda historier och turnerar sedan runt i samarbete med regionens kulturinstitutioner, teaterföreningar och myndigheter för att förutom teaterpubliken också nå människor som arbetar med eller bär dessa historier.

“Vi har varit noga med att visa respekt. Jag kan försöka förstå men jag kan inte bli som dem bara för att jag ställer mig i deras skor. Det finns en seglivad myt bland folk att det är något spännande med prostitution, något erotiskt och glamoröst. Men det handlar nästan alltid om trauma“, fortsätter Fia Adler Sandblad.

Det tunga ämnet till trots har uppsättningen fått lovord för att den förmedlar värme och humor mitt i en svart vardag.

Camilla försvann spelas på Folkets Hus i Uddevalla söndagen den 8 mars kl 19. Under dagen arrangeras ett program på Bohusläns museum som avslutas med teaterföreställningen på Folkets Hus.

KONTAKT
Andreas Luukinen, producent
031-82 16 26 eller 070-3700530
adasmusikaliskateater@gmail.com
www.adasmusikaliskateater.se