FILM: HORAN OCH DET FRIA VALET – NÅGRA BETRAKTELSER


ADAS har i flera år arbetat med att lyfta frågor kring prostitution och sexuell utsatthet i teaterns form. 2018 hade vi urpremiär för “Camilla försvann” som sedan dess hyllats och spelats för kvinnojourer, myndigheter och en teaterpublik som fått sina perspektiv kring världen vidgade.

Cassandra Hedberg, en av våra yngsta medarbetare, skrev under våren 2020 en text som först var tänkt som ett kort solo, ett brandtal inför publik. Som en konsekvens av Corona-pandemin omarbetade vi tillsammans med Cassandra texten och anpassade delar av den till filmformat.

”Horan och det fria valet” handlar om att växa upp i världens mest jämställda land men ändå tvingas överleva trauman och ett systematiserat sexuellt våld. Kåta farbröder och förundersökningar som bara läggs ner. Det är ett tal till världen, med kängor riktade åt ett samhälle som blundar, myndigheter som överger och ett rättsväsende som brister. Ur det självupplevda, och med en radikalfeministisk analys, river Cassandra Hedberg ner myten om det ”fria valet” och den ”lyckliga horan”.

Filmen ingår i vårt arbete med rubriken “Gömda historier”. Gömda historier är tysta berättelser som vi ger röst och gestalt i teaterns form. Här kan gränser flyttas, relationer undersökas och mening skapas. Här kan vi glädjas och förfäras och tillsammans med andra uppleva tillvarons många bottnar utan krav på förenkling och tillrättaläggande.

En film av och med: Cassandra Hedberg
Filmens längd: Ca 6 minuter

Se filmen här: https://vimeo.com/428418486