Demokratin 100 år – utmaningar då och nu

Lördag 13 november kl 14.00–15.30 på Göteborgs Stadsbibliotek, trappscenen.

Utställningen Fira Demokratin! avslutas med ett samtal om demokratins framväxt för 100 år sedan och om dagens utmaningar och hot från antidemokratiska krafter.

Kvinnorna som banade vägen för demokratin. Andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve berättar om de fem kvinnliga ledamöterna som tog plats i riksdagen efter det första valet med allmän och lika rösträtt 1921.

Lisbeth Stenberg, redaktör för boken ”Att ge upp har inte övervägts” (Göteborgskvinnor i rörelse/r), föreläser om 100 år av demokrati i Göteborg. Vad hände efter att kvinnor vunnit kampen för sitt fulla medborgarskap? Vad kan vi lära av det för att utveckla demokratin i framtiden?

Ludvig Beckman, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, aktuell med boken All makt åt folket, föreläser om idén om folksuveräniteten som en grundbult i demokratin. Vilka är egentligen ”folket” i folkstyret? Och hur står sig den svenska demokratin i en tid när auktoritära tendenser är på frammarsch både i Sverige och i omvärlden? 

ADAS teater hyllar stridbara kvinnor och 100 år av kvinnlig rösträtt. Lyssna till Frigga Carlberg i kampens hetta och till Selma Lagerlöfs lättnad då förslaget gick igenom. Med musik av Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist Elfrida Andrée. Av och med skådespelaren Fia Adler Sandblad och pianisten Sara Sjödahl

Fira demokratin!” är en vandringsutställning från Sveriges riksdag som berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. En berättelse där gräsrötter och politiker varit viktiga aktörer som format vår demokrati.

Utställningen visas på Göteborgs Stadsbibliotek i ett samarbete mellan Länsstyrelsen Västra Götaland, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad.