URPREMIÄR PÅ KONSTEPIDEMIN I JUNI
Äntligen kan vi bjuda in publiken igen! Pga pandemin har vi inte möjlighet att spela på vår ateljéscen och därför spelas kommande föreställningar av ”Aldrig Glömd – en skröna om min mamma i en akt” i Paviljong 8 på Konstepidemin. I nuläget planerar vi att spela för max 8 personer. Om och när restriktionerna förändras så kan det bli möjligt att släppa fler biljetter.
Boka direkt på kulturpunkten.nu. Vi säljer inga biljetter på dörren, så boka din biljett redan nu.
Min mamma Marianne var en självständig, ung kvinna när hon som 25-åring blev oplanerat gravid. Hon försökte ta hand om sig själv och sitt barn men möttes av vreden och skammen, både från samhällets institutioner och från den egna familjen. Hon anade inte då att det val som hon gjorde skulle komma att prägla hela hennes liv.
Regissören Bortas Josefine Andersson och jag, Fia Adler Sandblad, tar er med på en hisnande resa genom svensk kvinnohistoria. Vi tar vägen från Gustav III:s Sverige via Amerika och landar i f.d. Tukt- och spinnhuset vid Gullbergsvass i Göteborg. I minnesbilder och berättade historier träder gemensamma men tystade erfarenheter från generationer av kvinnor fram.
ALDRIG GLÖMD kastar ljus över hur händelser som drabbar oss påverkar våra liv och vilka spår de sätter inte bara i oss utan också i våra barn och barnbarn.
KONSTNÄRLIGT AVANTGARDE ELLER EXPERIMENTVERKSTAD?
Denna veckan pågår Scenkonstbiennalen, Sveriges största scenkonstfestival som i år är semidigital och med ett program som är öppet och gratis för alla!
På fredag bjuder Teatercentrum in till ett frukostmöte med fyra av oss fria teatrar som producerar teater för vuxna. Fia Adler Sandblad från ADAS teater samtalar tillsammans med Teater Theatron, Teater Sláva och 4:e teatern om den fria vuxenteaterns utmaningar och framtid.
Frukostmöte: Konstnärligt avantgarde eller experimentverkstad?
Fredag 21 juni, kl 09.00–10.30
Samtalet hålls på Zoom. Länk här.
Den fria teatern för den vuxna publiken har tagit plats som en kraft som formulerar och omformulerar konsten och dess plats i det offentliga rummet. Med socialt patos och brännande ämnen görs med små medel föreställningar som når nya målgrupper och spelplatser, inte sällan med en aktivistisk agenda. Vem behöver den här konsten? Vad består den av? Vilka medel ska den få? Ska den samverka med de konstnärliga institutionerna eller stå helt fri? Ett samtal som också sträcker sig mot frågorna om hur vi som scenkonstnärer kan gestalta samhället som under pandemin lämnat sin normalitet och skapat rädsla, osäkerhet men också hopp om förändring.
RESIDENS PÅ ROY HART CENTRE I MALÉRARGUES, FRANKRIKE
Vår konstnärliga ledare Fia har spenderat två veckor på ett intensivt arbetsresidens på Roy Hart Centre i Malérargues, Frankrike. Där har hon jobbat undersökande med nytt konstnärligt material tillsammans med regissören Ian Magilton som arbetar och bor på centret sedan 1969.
Läs gärna mer om Centre Artistique International Roy Hart.
EN NY UPPSÄTTNING OM KAMPEN FÖR KVINNLIG RÖSTRÄTT
I år firar vi 100 år av allmän och lika rösträtt. Mot bakgrund av det och med utgångspunkt i texter från tiden för rösträttskampen – texter skrivna av Frigga Carlberg och Selma Lagerlöf – är vi just nu mitt uppe i arbetet med en ny uppsättning med urpremiär i september. Det blir en föreställning som står mitt i demokratins mylla och hämtar kraft från dåtid liksom nutid och som spanar framåt – hur ser vår gemensamma framtid egentligen ut?
En av de många böcker som lärt oss mer om kvinno- och rösträttskampen och som inspirerat oss i arbetet med föreställningen är boken “Att ge upp har inte övervägts” (red. Lisbeth Stenberg/Makadam Förlag) – en bok som skriver in kvinnors organisering i den göteborgska historien. Den hade release den 8 mars i år och överlämnades som gåva till staden under stor pompa och ståt på Börshuset. Eventet filmades och går att se på projektet Göteborgskvinnor i rörelse/r:s hemsida. Där kan man också läsa om boken och beställa ett eget exemplar.
HEMLÖSHETSPODDEN
Har du missat vårt senaste avsnitt? Bara lugn – intervjun med Sarah Britz, chefredaktör på Tidningen Faktum, och alla de andra avsnitten av Hemlöshetspodden ligger fortfarande uppe för dig att lyssna på både på nätet och direkt i din smarta telefon (t.ex. via PodBean).
Lyssna här!