ADAS nyhetsbrev augusti 2021

Välkommen till höstsäsongen på ADAS teater! I ”Kvinnors rätt till röst” hyllar vi stridbara kvinnor och 100 år av kvinnlig rösträtt genom knivskarpa texter och revolutionerande musik från tiden. I ”Aldrig Glömd” tar Fia Adler Sandblad sig an sin mammas historia i en föreställning fylld av humoristiska schabloner, okända kvinnoöden men också livets bråddjup som sätter spår i generationer. Med föreställningen ”Your Body Isn’t Just You” och det nya performanceverket ”Sirener” ger vi oss ut i Västra Götaland tillsammans med Annika B Lewis från Danmark och undersöker livets minsta beståndsdelar genom kropp och röst och låter ett antal kvinnor från förr skapa ekon rakt in i vår egen tid. Ges i samarbete med GIBCA Extended och lokala arrangörer och med stöd av Västra Götalandsregionen. Inom ramen för Svenska Downföreningens projekt ”Språket som nyckel” leder Fia och ADAS teater ett antal workshops för ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning som ett led i att undersöka språk, röst och kommunikation. Den som vill undersöka och tänja gränserna för sin egen röst är välkommen till någon av våra populära Öppen Röst-kvällar på Konstepidemin där vi ger en introduktion till det spännande röstarbetet Roy Hart. Välkommen att följa med oss i höst!

KVINNORS RÄTT TILL RÖST

Lördag 11 september minns vi de som stred för kvinnlig rösträtt nu när 100 år passerat sedan kvinnor för första gången fick gå till valurnorna. Lyssna till Frigga Carlberg i kampens hetta och till Selma Lagerlöfs lättnad då förslaget slutligen gick igenom. Med musik av bland andra Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist Elfrida Andrée och kompositören Valborg Aulin. Med Sara Sjödahl och Fia Adler Sandblad.

Paviljong 8 på Konstepidemin, lördag 11 september kl 15 och kl 19.
FRI ENTRÉ men bokning krävs. Mejla till adasmusikaliskateater@gmail.com.


NYPREMIÄR FÖR ALDRIG GLÖMD

Den hyllade monologen är tillbaka! Fia Adler Sandblad tar oss med på hisnande resa genom svensk kvinnohistoria med utgångspunkt i sin mamma Mariannes liv. I ”Aldrig Glömd” låter vi Marianne ta plats i rampljuset; en ung, självständig kvinna som vid 25 års ålder blir oplanerat gravid. Hon försöker ta hand om sig själv och sitt barn men möts av vrede och skam både från samhällets institutioner och från den egna familjen. Hon anar inte då att de val som hon gör ska komma att prägla hela hennes liv.

Spelas 14 september–2 oktober i Paviljong 8 på Konstepidemin. Boka biljett på www.kulturpunkten.nu.

”Karismatiskt så att det förslår! /…/ överhet och myndighetspersoner parodieras. Briljant agerat när det lustmördas! Som effektiv kontrast fastslås sanningar i de odramatiska glipor Aldrig glömd försetts med /…/ stor scenkonst.” – Mats Hallberg, Kulturbloggen

”en försonlig föreställning med fin energi /…/ Adler Sandblad placerar in moderns öde i en större kontext, av lagar, förordningar och skam. När föreställningen lyfter perspektivet på detta sätt är den som bäst” – Mikaela Blomqvist, GP

”Det är ett finstämt, ytterst känsligt drama Fia Adler Sandblad driver upp till ytan för beskådande för den som vill se. Något som inte bara kan bedömas för sitt agerande men som en verklig gärning, en medveten aktion för en ny förståelse, förlåtelse, för ett nytt liv” – Kjerstin Norén, Alba


YOUR BODY ISN’T JUST YOU och GIBCA EXTENDED

Vi är glada att återigen få vara en del av GIBCA Extended som vartannat år samlar det lokala och regionala konstlivet i Västra Götaland inom ramen för den stora konstbiennalen GIBCA (Göteborg International Biennial for Contemporary Art). GIBCA har etablerat sig som en av Sveriges största konsthändelser och räknas internationellt som en av de unga, spännande biennalerna i Europa.

Tillsammans med Annika B Lewis/Kassandra Production (DK) gör vi nedslag i regionen med vår föreställning ”Your Body Isn’t Just You”; en dansteaterföreställning om sammanbrott och om samspelet mellan människa och natur och den intrikata väv av bakterier, virus och svampar som vi alla är del av. Spelas i Ulricehamn, Lidköping och Mellerud.
Utöver föreställningen presenterar vi också ”Sirener”, en platsspecifik performance där de utvalda platsernas betingelser men också enskilda kvinnoöden kopplade till dessa platser frammanar nya röster och rörelser i tiden här och nu. Dåtid, nutid och framtid flätas samman. Ges i Göteborg, Gällstad, Lidköping och Fengersfors.

16 oktober kl 15-18, ”Sirener”, Hus 10 på Konstepidemin i Göteborg.
18 oktober kl 17–19, ”Sirener”, Gällstad Hembygdsgård, Gällstad.
19 oktober kl 19, ”Your Body Isn’t Just You”, Ulricehamn Folkets Hus
22 oktober, ”Sirener”, Lidköping
23 oktober, ”Your Body Isn’t Just You”, Lidköping
24 oktober kl 14-16, ”Sirener”, Fengersfors Not Quite
25 oktober kl 19, ”Your Body Isn’t Just You”, Mellerud Kulturbruket på Dal

Se mer info på www.gibca.se och www.adasteater.se.

ÖPPEN RÖST – UTVECKLA DIN RÖST OCH DITT PROJEKT

Nu öppnar vi upp igen för våra populära kvällskurser i Roy Hart röstarbete på Konstepidemin! Fia Adler Sandblad, konstnärlig ledare för ADAS teater men också diplomerad Roy Hart-pedogog, leder fem måndagkvällar i höst där du har möjlighet att utveckla och komma vidare med ett eget projekt.
Arbeter sker tillsammans i rummet med början i en grundlig fysisk och vokal uppvärmning för att sedan fokus alltmer på den egna kroppen och på hur din röst talar till dig själv och världen. Observera att antalet deltagare är begränsat till 8 personer per kväll. Lokalen är rymlig och ventilerad. Gamla och nya röstmänniskor är välkomna!

DATUM: 8 november, 15 november, 22 november, 29 november och 6 december
PRIS: 1500 kr för fem tillfällen.
Anmäl intresse, boka plats och ställ frågor på adas@konstepidemin.se.