Mama Zoya, Belarus

MAMA ZOYA, BELARUS –– Nypremiär på Konstepidemin 23 november och turné i Västra Götaland!

Tillsammans med kollegor i exil berättar ADAS teater historien om en ung kvinnas kamp för sina drömmar i sovjetrepubliken Belarus. Vi får följa den hårt arbetande Zoya från efterkrigstidens 50-tal till 90-talets perestrojka där hon gör uppror och efter många misslyckanden överlever med hoppet om kärleken i en värld som faller i bitar. 

Nypremiär 23 november och spelas därefter 24 november och 2, 3, 4, 5, 7 och 8 december på Konstepidemin.
Boka biljett på www.kulturpunkten.nu

Zoya föddes in i fattigdom och fruktan sju år efter andra världskrigets slut i ett Belarus som i sekler ockuperats och invaderats. Zoyas värld formas av det sovjetiska systemet och såren som förmedlas nedåt i generation efter generation. Medan Zoya växer upp och gör sin egen revolt, faller samhället kring henne sönder. I glappet mellan förtryck och kaos finns en möjlighet till drömmar, men också pris som måste betalas.
Genom personen Zoya undersöker vi kvinnors erfarenheter i ett av Europas mest förtryckande samhällen; människors längtan efter frihet, ömhet och kanske ett par nya skor.

I en lekfull fysisk gestaltning, med nyskriven musik och dokumentärt material gestaltar vi en del av Belarus historia. Tre skådespelare visar Zoyas tre liv, en barndom formad av kriget, ett vuxenliv fyllt av drömmar och besvikelser, och sen en ålderdom där kaoset inte bara tagit över världen utan även Zoyas inre.

Föreställningen är producerad av ADAS teater tillsammans med kollegor från den belarusiska teatergruppen Kryly Khalopa. I arbetet har vi utgått från verkliga händelser och personer för att genom deras talan skapa en fiktion som artikulerar tidigare tysta historier och perspektiv.

Av: Aksana Haiko, Fia Adler Sandblad
Med: Sviatlana Haidalionak, Lisbeth Johansson, Fia Adler Sandblad 
Yttre öga: Peter Elmers 
Dramaturg: Samuel Ek 
Scenografi & kostym: Tatsiana Dzivakova, Nonno Nordqvist 
Musik & ljud: Vitali Darashuk, Jonas Franke-Blom 
Ljus & projektioner: Christofer W Fogelberg
Fotograf: Ola Kjelbye
Affischfoto: Tatsiana Dzivakova 
Producent: Andreas Luukinen 
Produktion: ADAS teater

Med stöd av Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Sveriges Författarfond Dramatikerutskottet, Konstnärsnämnden, Svante Bergströms Teaterstiftelse, ABF Göteborg och ABF Västra Götaland.

PRESSBILDER

Kontakt

ADAS teater
Konstepidemins väg 6
Ateljé 201
413 14 Göteborg

031 – 82 16 26
070 – 82 16 266

adasmusikaliskateater@gmail.com

Vi stöds av

Göteborg Stad
Västra Götalandsregionen
Sveriges Författarfond – dramatikerutskottet
Konstnärsnämnden

ABF (Arbetarnas Bildningsförbund)
Längmanska Kulturfonden 
Wilhelm och Martina Lundgrens
understödsfond
Svante Bergströms Teaterstiftelse